Mi történik a testeddel 10 órával körömlakkozás után

Mindenki tudja, hogy a körömlakk túl gyakori használata kiszárítja és besárgítja a körmöket. De most az is kiderült, hogy ez a kozmetikum még ennél is súlyosabb veszélyeket tartogat, akár egészségünket is veszélyeztetheti.
Nem azt mondjuk, hogy örökre felejtsd el a körömlakkot, de azzal jó, ha tisztában vagy, hogy a benne lévő anyagok mit tesznek a testeddel!

Mi a körömlakkban a legfőbb egészségkárosító?

A körömlakk azért veszélyes, mert toxikus. A legtöbb körömlakk tartalmazza a következő összetevőket, melyek komolyan károsíthatják egészségünket:

  • Toluol: Egy olyan oldat, ami simává teszi a körömlakk felszínét, és segít megőrizni a festékanyagokat. Hatással lehet a központi idegrendszerre, és termékenységi zavarokat okozhat. Ha nem a megfelelő minőségű körömlakkot használsz, fejfájást, ájulást, hányingert tapasztalhatsz többek között.
  • Formaldehid: Színtelen gáz, melynek feladata a körömlakk eltarthatósági idejének meghosszabbítása. Aki allergiás, annál a formaldehiddel érintkezve dermatitis és akár égési sérülés is felléphet. Súlyosabb esetekben szívritmuszavart, görcsöket és rákot is okozhat.
  • Dibutil-ftalát: Illatanyagként használják. Ennek a veszélyes komponensnek a jelenléte endokrin rendellenességeket, nőgyógyászati és légúti megbetegedéseket válthat ki.

Tudósok 24 nőt vizsgáltak. 6 órával azután, hogy killakozták körmeiket, a résztvevők nagy részénél megemelkedett a difenil-foszfátnak, a trifenil-foszfát egyik származékának a szintje, mely az anyagcsere során alakul ki. 10 órával a kísérlet megkezdése után a difenil-foszfát szintje már minden résztvevőnél a normál érték 7-szerese volt. Ezek az eredmények nagyon elgondolkodtatók.

Hogyan válassz olyan körömlakkot, amelyik nem árt az egészségnek?

Néhány körömlakk üvegén speciális jelzéseket találsz:

  • 5-Free: Azt jelzi, hogy a termék nem tartalmaz formaldehidet és annak származék-gyantáit (formaldehid-gyanta), nincs benne toluol, dibutil-ftalátok és kámfor sem.
  • 3-Free: A körömlakkban nem található meg a következő 3 ártalmas összetevő: formaldehid, dibutil-ftalátok és toluol.

Mielőtt körömlakkot vásárolsz, először nézd meg az összetevőket, és jusson eszedbe, hogy az egészséged a kezedben van!

Vagy természetes, környezetbarát anyagokból otthon is készíthetsz mélyvörös körömlakkot.

betöltés...