6 gyakori tünet, ami hormonális egyensúlyzavarra utalhat!

Napjainkban egyre növekszik azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen hormonális problémával küzdenek, és sajnos nem csak a felnőttek körében gyakori ez az egyensúlyzavar, hanem a gyerekeknél is számottevően megnőtt ezen esetek száma.

A hormonokra nagyon fontos szerep hárul, hiszen nélkülük a teljes szervezet egyensúlya felbomlik, rosszkedv, depresszió, szorongás és dührohamok jelentkezhetnek, de kihatással vannak például a növekedésre, a termékenységre, a nemi vágyra.

Leggyakrabban vérvétel révén lehet megállapítani, hogy milyen a szervezet hormonális egyensúlya, amivel ha probléma van, akkor rendszerint endokrinológushoz kell fordulni.

Most következzen 6 gyakori tünet, ami hormonális egyensúlyzavarra utalhat!

1. Az egyik ilyen jel, ami arra utal, hogy a hormonháztartásod nem a normális paraméterek között működik, ha szokatlan időpontokban tör rád az éhség. Ezért a ghrelin, az emésztőszervek által termelt peptidhormon a felelős, amelyet a gyomorban lévő P/D1 sejtek állítanak elő. Ez a hormon szabályozza például az édesség iránti vágyat.

2. Amennyiben hangulati ingadozásokat tapasztalsz magadon, akkor ez is annak a jele, hogy nincs egyensúlyban a hormonháztartásod. Leginkább a progeszteron és az ösztrogén hormonok szokták befolyásolni a hangulatingadozásokat. Ha ezt tapasztalod magadon, érdemes felkeresned egy szakembert.

3. Egy másik jele, ha mindig kimerült, fáradt vagy. Ha ezt tapasztalod magad, keress fel egy endokrinológust, hiszen vélhetőleg magas a kortizol nevű stresszhormon szintje a véredben, ami az erőtlenséged forrása.

4. Ha valaki hirtelen meghízik, ez is a hormonrendszer felbomlásának “köszönhető”, hiszen ilyenkor a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni, elégetni a zsírokat, így azok felhalmozódása testsúlygyarapodásához vezet.

5. Ha azt veszed észre magadon, hogy egyre ritkábban vágysz a szeretkezésre, akkor ez is a hormonok számlájára írható. A nők esetében ilyenkor az ösztrogén, a férfiaknál a tesztoszteron hormon szintje lesz alacsonyabb.

6. Ha nem tudsz aludni, főként a menopauza előtti időszakban, és gyakran ébredsz fel hajnali 2-4 órakor, akkor ez a szervezetben bekövetkező hormonális változásoknak tudható be.

betöltés...