A zöld tea káros mellékhatási

Az egyik legegészségesebb ital, ezért is isszuk, naponta több csészével. Tesszük ezt addig, míg néhány kutatónak eszébe nem jut utánanézni, hogy tényleg kizárólag pozitív hatásai vannak, vagy esetleg a zöld tea is rendelkezik-e káros mellékhatásokkal. Sajnos rendelkezik, és jobb, ha hiszünk a kutatások eredményeinek. A következőkben megismerheted a zöld tea negatív hatásait és megtudhatod, számodra is annyira egészséges-e.

Gyomorproblémák

Hogy a zöld tea gyomorbántalmakat tud okozni, annak főként a benne lévő koffein az oka. Bár más teákhoz képest kevesebbet tartalmaz belőle, mégis van benne annyi, hogy ártani tudjon. A koffein növeli az emésztési folyamatban résztvevő savak mennyiségét, ez pedig fájdalmat és hányingert is okozhat.

Vashiány, vérszegénység

A túl sok zöld tea vashiányos vérszegénységhez vezethet. A benne lévő tanninok gátolják a vas felszívódását. Ezt a hatást némileg mérsékelhetjük, ha citromot adunk a teához, és így fogyasztjuk azt két étkezés között. Vasban gazdag étel elfogyasztása után a zöld tea fő hatóanyagai megkötik a vasat. Ennek következtében pedig a tea elveszíti antioxidáns hatását és a gyulladásgátló képességét. Étkezések előtt vagy után legalább 1 óra teljen el a zöld tea fogyasztásáig.

Fejfájás

A koffein tartalma miatt a zöld tea közepes erősségű, de akár igen erős fejfájást is előidézhet. A fejfájás a vashiány jele is lehet, aminek kiváltó oka szintén lehet a zöld tea. Mellékhatásként szédülés is megjelenhet.

Vérzési zavarok

A koffein fokozza a vérzékenységet. Ha ezzel kapcsolatban eleve bármilyen problémád van, kerüld a zöld teát! Egy tanulmány szerint, ha a zöld teát aszpirinnel keverjük, csökkenthető ez a mellékhatása.

Májprobléma

A zöld tea egészségünk szempontjából hasznos katekineket tartalmaz. Azonban, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, vagy koncentrált étrendkiegészítő, pl. fogyókúrás kapszula formájában szedjük, inkább csak káros hatásai érvényesülnek. A katekinek mérgezést okoznak a májban, ezért ha bármiféle májproblémával küzdesz, minimális mennyiségben fogyaszd csak a zöld teát.

Csontritkulás

Mivel a koffein csökkenti a kalcium felszívódását, nagy mennyiségben és hosszútávon csontritkulást okozhat.

Pajzsmirigy problémák

Vizsgálatok szerint a zöld tea befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A benne lévő katekinek blokkolják a hormontermelődést, ez pedig a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet.

Mennyi a biztonságos mennyiség?

Kutatások szerint a maximális mennyiség, amit az emberi szervezet még mellékhatások érvényesülése nélkül képes tolerálni, zöld teából 9,9 g/nap. Ez nagyjából 24 csésze italnak felel meg. Ezt a mennyiséget nehéz lenne elérni, de a biztonságos mennyiség a kutatók szerint 3-5 bögre körül mozog naponta. Figyelj arra, hogy az étrendkiegészítőkben a zöld tea jóval nagyobb koncentrációban van jelen, mint a filterekben!

betöltés...