Miért süllyedt el valójában a Titanic? Nem a jéghegy volt az oka

A történelem egyik legnagyobb hajókatasztrófája még több mint száz évvel az esemény után is tisztán él az emberek emlékezetében. Idáig azt gondoltuk, hogy a jéghegy miatt süllyedt el a Titanic, de valójában nem ez volt a kizárólagos ok.

Jég helyett tűz okozta a tragédiát

Senan Molony már harminc éve tanulmányozza a Titanic katasztrófájának körülményeit. A brit újságíró megvizsgálta azokat a fotókat, melyek a hajó tesztútja előtt készültek, mint kiderült, a tragédiát nagy valószínűséggel az üzemanyag térben keletkezett tűz okozhatta. Molony majdnem kilenc méteres fekete foltokat talált azon a szakaszon, ahol a jéghegy később felszakította a testet.

A White Star Line tudott mindenről

Az újságíró azt is kiderítette, a hajó tulajdonosai tudtak a tűzesetről, de eltitkolták a problémát. Úgy próbálták leplezni az incidenst az utasok előtt, hogy a Titanic az induláskor fordítva állt be a southamptoni kikötőbe.

Törékennyé vált az acél

A tűz után jött tehát a jég, ami azért tudott ekkora kárt okozni a hajótestben, mert – a szakértők véleménye szerint – az égés következtében hetvenöt százalékkal meggyengült az acél.

Három évig építették

A hajó három év alatt készült el, de kevesebb, mint három óra volt a haláltusája. A White Star Line igazgatója, J. Bruce Ismay feljegyzései szerint a Titanic építése 7,5 millió dollárba (167 millió forintba) került, ami akkoriban óriási összegnek számított.

betöltés...