Kiderült, eddig rosszul játszották a magyar Himnuszt!

A volt me­ga­sztá­ros, Kon­tor Tamás sze­rint eddig rosszul ér­tel­mez­ték Erkel Fe­renc kot­tá­ját! Meg­mu­tatta, ho­gyan is hang­zana ren­de­sen!

Bombaként robbantotta az internetet Kontor Tamás, egykori megasztáros videója.

Egy szál gitárral, kicsit rockos stílusban játszotta el a Himnuszt és töltötte fel a Youtube-ra azzal, hogy eddig félreértelmezték Erkel Ferenc kottáját. Akkor 60 bpm-ben (BPM jelentése percenkénti leütésszám) állapították meg az Erkel által írt kottán jelzett andante religioso (lassan, áhítatosan) ütemjelzést. A félreértelmezés oka, hogy az andante religioso valójában egy 76-108 percenkénti leütésszámot követel. Ebben a formában a magyar Himnusz már cseppet sem szomorú.

“… kicsi lelkem megnyugtatására most eljátszom a Magyar Himnuszt (politikától és pártideólógiai hovatartozástól kategórikusan elzárkózva, mint sima, egyszerű ZENÉSZ) Erkel Ferenc eredeti kéziratán megjelölt tempóban (Andante Religioso = 76-108 bpm, az enyém 80 bpm). Eljátszom MAGAMNAK és mindazon a Barátaimnak, Kollégáimnak, akik nemzetközi sikereket értek el a zenei tevékenységeik során! Továbbá Nektek, Drága Ismerőseim, Akik szeretitek a Rock zenét, vagy szomorúnak és vontatottnak találjátok a Magyar Himnusz legelterjedtebb változatát…”

betöltés...