8 meglepő dolog, amit a külső megjelenésed elmond rólad

Az emberek előítéletei a külsőségek esetén is megnyilvánulnak. A külsőd alapján eldöntik, hogy mennyire lehetsz okos, vagy hajlamos vagy-e a bűnözésre.

Benyomása mindenkinek, mindenkiről van. Ha meglátunk valakit – legyen az egy csinos nő vagy jó pasi a randin, akár egy idegen a boltban – számtalan dolgot megállapítunk róluk. megdöbbentő mértékben vagyunk hajlamosak az előítéletességre. Akár azt is eldönthetjük a külső alapján, hogy az emberek mennyire lehetnek okosak, vagy hajlamosak-e bűnözésre. Rendkívül pontosak lehetnek az első benyomásaink, de mellé is lőhetünk velük.

Az alábbiakban elolvashatod, hogy mi minden állapítható megy egy emberről egy pillantás, egy arckifejezés vagy akár egy mutatóujj alapján.

1. Ha jól nézel ki, feltételezik, hogy más pozitív jellemzőid is vannak

A szociálpszichológusok által holdudvar-hatásnak nevezett jelenség alapján hajlamosak vagyunk más jó tulajdonságot is betudni valakinek, ha az illető jól néz ki – például azt, hogy intelligens, vagy hogy elkötelezett.

Daniel Hamermash, a University of Texas pszichológus-kutatója szerint más tényezők mellett ez azt is eredményezi, hogy azok, akik jól néznek ki, többet keresnek.

Egy másik felmérésben férfi egyetemistáknak kellett egy ismeretlen nő által írt esszét kiértékelniük. Sokkal magasabb pontszámot adtak ugyanarra az írásra azok, akiknek egy vonzó nő képét mutatták meg, mint azok, akiknek egy csúnyácska lány képét vagy semmit nem mutattak meg előzetesen. Ez már sejteti a holdudvar-hatás másik irányát is: ha valaki nem néz ki jól, kevésbé valószínű, hogy más jó tulajdonságokat tudunk be neki.

2. Sok minden kiderül a személyiségedről egy kép alapján is

Egy 2009-es felmérésben 123 egyetemistát fényképeztek le, akik saját döntésük alapján semleges arckifejezéssel, vagy bármilyen, általuk választott pózban fotózkodhattak.

Meglepően pontos jellemrajzot adtak róluk azok az idegenek, akiknek megmutatták a képeket: az esetek többségében helyesen állapították meg, hogy a képeken szereplő fiatalok mennyire extrovertáltak, milyen magas az önbecslésük, mennyire vallásosak, mennyire kellemes a társaságuk, vagy hogy mennyire lelkiismeretesek.

3. A magasságod alapján megállapítják, hogy mennyire vagy alkalmas vezetői pozícióra

2013-ban 47 férfi és 83 nő képét mutatták meg a kérdezetteknek, akiknek tippelniük kellett, hogy magas-e a képen látható személy és meg kellett mondaniuk, hogy szerintük mennyire alkalmasak vezetésre. Azokat, akiket magasabbnak véltek, rátermettebb vezetőnek gondoltak. Örüljön mindenki, aki magas és jóképű: az eddigiek alapján jókat gondolnak róluk!

4. Az agresszivitásod szintje megállapítható az arcberendezésedről

Egy 2013-as londoni kutatás során kimutatták, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknak szélesebb az arca és nagyobb az arccsontja. Ezek a férfiak hajlamosabbak agresszív vagy hangulatfüggő viselkedésre is.

5. Bűnözőnek nézhetnek, ha olyan fejet vágsz

Arcképekről kellett megállapítania a megkérdezetteknek egy angol-izraeli kutatás során, hogy milyen érzelmi állapotban vannak a képen szereplő emberek, milyen a személyiségük és mennyire tűnnek hajlamosnak bűncselekmény elkövetésére. Kétféle fotót raktak eléjük: bűnözőkről készült rabosító felvételeket és színészeket, akik vidám, semleges vagy dühös fejet vágtak a képeken.

Kijött, hogy mindegy, hogy színész vagy tényleges bűnöző szerepelt az adott képen – azokat nézték leginkább bűnözőnek, akiknek dühös arckifejezése volt.

6. Élet-halál kérdése, hogy milyennek látják az arcodat

Kutatók szerint legalábbis. 2015-ben két pszichológus azt írta a University of Toronto-n végzett kutatásai alapján, hogy „az arcok látszata befolyásolja az ítélkezést, a ténylegesen elkövetett bűncselekménytől függetlenül.”

Olyan rabokról gyűjtöttek fényképeket, akiket előre kitervelt, szándékos emberölésért ítéltek el. Kétfelé osztották őket: a csoport egyik része életfogytiglant kapott, a másik tagjaira halálbüntetés várt. A megkérdezetteknek egy nyolcfokú skálán kellett értékelnie, hogy mennyire bíznának meg a képen látható személyekben, ahol az 1-es volt az „egyáltalán nem megbízható”, a 8-as pedig a „teljesen megbízható”.

Kevésbé megbízhatónak ítélték azokat a rabokat, akik életfogytiglant kaptak, ezért a kutatók arra következtettek, hogy a bírókat is befolyásolja az, hogy milyennek látják a vádlott arcát.

7. A férfiak mutatóujjának hossza rákra való hajlamosságot is jelenthet

Kutatók tizenöt éven keresztül vizsgáltak 1.500 prosztatarákos és 3.000 egészséges férfit. Kezekről mutattak nekik képeket, amelyek közül olyanokat kellett kiválasztaniuk, ami szerintük a sajátjukra hasonlít.

Azok, akiknek ugyanolyan hosszú vagy hosszabb volt a mutatóujja, mint a gyűrűsujja, 1/3 részben kevésbé voltak hajlamosak prosztatarákra azoknál, akiknek valamivel rövidebb a mutatóujjuk, különösen a 60 év alatti férfiak körében. Ne feledjük, hogy ezek nem pontos mérések, ezért nem állíthatjuk biztosra, hogy hajlamosabb a prosztatarákra az, akinek hosszabb a mutatóujja.

Eddigi kutatások szerint a magas emberek kevésbé hajlamosak szívproblémákra, míg az alacsonyak rákos megbetegedésekre. A növéssel járó hormontermelődést hozzák kapcsolatba ezzel a jelenséggel: a különböző hormonok valamitől megóvnak, valamitől nem. De ez persze nem jelenti azt, hogy egy magas ember nem halhat meg szívrohamban és fordítva.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

betöltés...