Fotót posztolt kislányáról, és ezzel megmentette az életét – Egy kommentelő vette észre a bajt

Amikor az apa kirakott egy vicces képet kislányáról a Facebook-ra, nem gondolta, hogy ezzel valami végzetestől menti meg. A fotót látva egy hozzászóló hívta fel a figyelmét arra, ami még az orvosok figyelmét is elkerülte. Olvasd el az elképesztő történetet!

Te észrevennéd?

A kálvária egy átlagos estén kezdődött. Az apa megfürdette újszülött kislányát, majd megtörölgette. Eközben látta meg, milyen vicces fejet vág a kicsi, és úgy gondolta, ezt muszáj lefotóznia, és feltennie a Facebookra. A legtöbb ismerős lelkesen helyeselt, hogy milyen édes a gyerek, és milyen humoros a fotó. „Remek, lázadó lesz a kislányból, és egy szegény, tetoválásoktól mentes férfihoz fog hozzámenni.” – írta az egyik hozzászóló, az apuka televarrt karjára célozva.

Elsőre nem látszik semmi különleges a képen

Egy komment azonban különbözött a többitől: egy gyerekorvos írta, és egy olyan dologra hívta fel az apa figyelmét, ami mellett nem mehetett el szó nélkül.

Életmentő észrevétel

„Sárgák a szemei? Úgy néz ki, mintha azok lennének, de nehéz megmondani, mert az egész fotónak van egy kis sárgás árnyalata. Lehet, hogy semmi, de érdemes utánajárni, mert újszülöttkori sárgaság is lehet. Ha a bőre és a szemei már egy kicsit sárgák, jobb, ha kivizsgálják. Bocsásd meg az aggodalmamat, egy paranoiás gyerekorvos vagyok.” – írta az ominózus kommentelő, akiben valószínűleg nem is tudatosult, hogy ezzel a pár mondattal megmenti a kicsi életét.

Az apa szerencsére hallgatott az idegenre, és elvitte orvoshoz az újszülöttet. Ott pedig megerősítették, hogy a hozzászóló sejtése igaz volt, és a kislány tényleg újszülöttkori sárgaságban szenved. A szemfüles kommentelőnek hála meg tudták menteni a kicsi életét. Bár az újszülöttkori sárgaság viszonylag gyakori a csecsemőknél, ha nem kezelik, súlyos agyi károsodást okozhat, de halállal is végződhet.

sárgaságnak vannak jelei

Az újszülöttkori sárgaságról

Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg. Normális esetben a sárgaság fokozódik, majd lassan lezajlik, ami eltarthat 2 hétig, de akár egy hónapig is. A sárgaság létrejöttéért a bilirubin nevű anyag felszaporodása a felelős, mely normálisan igen kis mennyiségben van jelen a vérben. A bilirubin a biliverdin nevű anyagból képződik, mely a vér oxigén szállításáért felelős vörösvértestekben található meg a hemoglobin részeként.

A sárgaság kialakulásához több tényező is hozzájárulhat: az elégtelen szájon keresztüli táplálás, a szülés után a köldökzsinór késői lefogása. Súlyosabb esetben azonban vírusfertőzések, vagy máj- és epeúti fejlődési rendellenességek okozzák, ezért mindig érdemes figyelemmel kísérni, és ha kell, kezelni.

Hogyan lehet észrevenni?

A kommentelő hozzászólása alapján már tudjuk, hogy a sárgaság esetén az újszülött bőre és szemfehérjéje sárgás színű lesz, ezenkívül figyelmeztető jel lehet, ha aluszékonnyá válik és az etetésekhez sokszor nehezen ébreszthető. Ha a sárgaság már nagyon előrehaladott, akkor az agyi struktúrákban lerakódva súlyos károsodást okozhat.

A mellrák apró tünete, amit szinte senki nem vesz észre

betöltés...