9 használati tárgy és annak apró részlete, amelynek pontos céljával nem mindig vagyunk tisztában

Mindennap használjuk őket, mindennap a kezünkbe fogjuk őket vagy csak épp ott vannak a szemünk előtt, mégsem mindig tudjuk, hogy mire is valók pontosan. Számtalan ilyen apróság létezik, mi most mégis a 9 talán leggyakrabban látott és leggyakrabban meg nem értett ilyen tárgyat és annak apró részletét szeretnénk most egyszer s mindenkorra tisztázni.

Bemélyedés a bögrék alján

Leggyakrabban az Ikeás bögrék esetében találkozhatunk ilyen és ehhez hasonló apró kis gödröcskékkel és bemélyedésekkel, melyek egyrészt azért kerültek kialakításra, hogy a mosogatógépben történő tisztítás közben fix helyen maradjanak és ne csúszkáljanak, másrészt pedig azért, hogy a forró tea vagy kávé hatására (a könnyebb levegőáramlás miatt) ne forrósodjon fel annyira a bögrék alja, és az így leadott hő ne repeszthesse meg például az üvegasztalokat.

Sütő alatti tároló

Bár legtöbben edényeket vagy éppen tepsiket tárolunk ezekben a sütők alatt kialakított fiókokban, valójában ezeket azonban azért találták ki, hogy a már elkészült ételeket tároljuk itt, amíg például köretet vagy egyéb fogást készítünk melléjük. Mivel a sütő hője hatással van erre a fiókra, ezért a benne tárolt étel könnyebben meleg marad, mintha például a konyhapultra helyeznénk, egy konyharuhával lefedve.

Hosszú nyakú sörösüvegek

Bár sokszor nem is gondolnánk, valójában jó oka van annak, hogy a sörösüvegek úgy néznek ki, ahogy. A legszembetűnőbb rajtuk talán a palackok nyakának hosszított kialakítása, mely azért olyan, amilyen, hogy az embereknek ne a palack oldalát kelljen fogni ivás közben, ezáltal pedig a kezük hője ne melegíthesse fel a benne található italt.

Apró nyíl az üzemanyagszintjelző ikonja mellett

Laikus szemmel nézve ez a nyíl sokszor teljesen jelentéktelennek tűnik, pedig mint minden más a gépjárműveken, ez sem véletlenül került a helyére. Ez az apró nyíl jelzi ugyanis, hogy a gépkocsi melyik oldalán található a tanksapka. Ha tehát begördülünk a benzinkútra, nem kell lázasan azon fáradoznunk, hogy felelevenítsük, melyik oldalon is tankoltunk a múltkor, elég csak rápillantani erre a nyílra, és megmondja.

Fém pöcök és lyuk a fokhagymaprés végén

A fokhagymaprés egy rendkívül hasznos kis szerkezet, pláne, ha még tisztában is vagyunk az egyik kevésbé ismert, rejtett funkciójával. Egyes fokhagymaprések végén ugyanis egy fém pöcök és lyuk található, mely azért került kialakításra, hogy megkönnyítsék a gyogyós gyümölcsök (pl. cseresznye, meggy) magozását.

Bojt a sapkák tetején

A sapkák tetején található bojt először a 18. században jelent meg a francia tengerészek sapkáján, hogy ezzel is megelőzzék azt, hogy beverjék a fejüket a hajók alacsony fedélzeti mennyezetébe. A bojt tompította az ütést, vagy éppen jelezte, hogy vigyázni kell. Később a katonai egyenruháknál is bevezették a különböző stílusú bojtos sapkákat, hogy így lehessen megállapítani, hol szolgál az illető.

Párhuzamos hosszanti vágások a hátizsákokon

Korábban ezek a hosszúkás lyukak kizárólag a túra-hátizsákokon voltak megtalálhatók, hogy legyen hova akasztani a karabinereket és köteleket. Ma már azonban szinte kivétel nélkül minden hátizsákon megtalálható, és egyébként sokszor nagy hasznát is vehetjük a hétköznapokban.

Tapétavágó kés pengéje

A tapétavágó sniccerek pengéi nem véletlenül vannak egyenlő részekre osztva. Mivel használat közben elkerülhetetlenül is tompulnak, ezért úgy alakították ki őket, hogy elég legyen pusztán egy harapófogó segítségével ráfognunk a már eltompult szakaszra, és egy erős mozdulattal letörve (majd a pengét kijjebb tolva) újra olyan éles legyen, mint újkorukban.

Él a nadrágokon

A klasszikus öltönynadrágok mai kinézete valójában egy véletlen balesetnek köszönhető. A 19. században ugyanis a ruházati cégek exportálás közben gyakran úgy csomagolták ezeket a nadrágokat, hogy a szállítás hatására egy kivasalhatatlan él keletkezett bennük. Ez az idők folyamán annyira megszokottá vált, hogy az öltönynadrágok szerves részévé vált, ma pedig már egyenesen divatosnak is számít az ilyen, eleve kialakított él.

betöltés...