Köztudat vs. Valóság – Most fény derül az igazságra

Íme néhány tény, amelyek a köztudatban vannak, de ha mélyebbre ásunk kiderül, hogy egy bizonyos ponton igencsak be vagyunk csapva.
Itt az ideje egy kicsit szembenézni a valósággal.
Ezek közül mennyiről hitted, hogy igaz?

A házilégy átlagos életkora 20 nap, nem csak órák. Persze akkor, ha a lakás tulaja nem rövidíti meg azt néhány nappal.  🙂

A középkorban a várható élettartam átlagosan harmincöt év volt. Az átlagos élettartamot a gyermekek körében előforduló magas halálozási arány alapján számolták ki.

Úgy hisszük, hogy egy aranyhal memóriája csak néhány másodperc. Ez nem igaz. Hónapokban is mérhető az emlékezőképességük.

A nagy chicagói tüzet 1871-ben nem Mrs. O’Leary-nek a tehene okozta rgy villanyoszlop rugdosásával. Ezt csak egy élénk fantáziájú újságíró találta ki, hogy jobban el tudja adni a lapját.

Marie Antoinette sohasem mondta, hogy “egyenek kalácsot”, amikor meghallotta, hogy a francia parasztság éhezett a kenyérhiány miatt.

A struccok nem dugják a fejüket a homokba, amikor megijednek. Hogyan lélegeznének?

A vikingeknek nem voltak szarvak a sisakjukon. Ez Wagner ötlete az  “A Nibelung gyűrű” opera ciklusában (1876)

A kígyó nem csalogatta Évát, hogy egyen az almából. Valójában a Biblia nem is említ konkrét gyümölcsöt. Az inkább egy füge vagy gránátalma lehetett.

A Coriolis effekt nem befolyásolja azt az irányt, ahogyan a víz forog, mialatt lefolyik a lakásunkból.  Ez a vízvezeték rendszernek köszönhető. A Coriolis effekt csak nagy távolságokra és hosszabb ideig zajlódó eseményekre fejti ki hatását.

A hideg levegő nem tesz beteggé. Pont ellenkezőleg, az immunrendszeredet erősíti! A vírusok 31 fokban sokkal jobban tudnak szaporodni. És hát nem valószínű, hogy kint szánkózás közben a te orrod annál melegebb lenne.

A Föld a Naprendszer tömegközéppontja körül forog, nem a nap körül.

Az ujjaid ráncossá válnak a vízben, hogy jobban tudjon tapadni csúszós környezetben.  Nem azért, mert a bőröd magába szívja a vizet. Ha ez irritál téged, akkor jusson eszedbe, hogy az evolúció csak kedves próbál tenni.

Gyakori, kis mennyiségekben történő étkezés nem gyorsítja fel az anyagcserét. Ezzel jobb testösszetételt ésméret tartózkodás.

Nem vész el a tested hője a fejeden keresztül. Az a lényeg, hogy a tested védve legyen a hidegtől.

A pingvinek nem olyan hűségesek, mint mi gondolnánk. OK, együtt maradnak, de csak a párzási időszakban, nem egész életükben.

A kaméleon a színét azért változtatja meg, hogy megfeleljen a hangulatának nem pedig a tartózkodási környezete miatt.

Mikor ízlelünk, a nyelv nincs felosztva különböző területekre. Az igazság az, hogy nyál nélkül, nem éreznénk semmit.

A kis fiókák nem utasítják el az anyjukat, ha kiveszed őt a fészkéből. Lehet, hogy még örülnek is, hogy egy kicsit egyedül lehetnek.

A Nagy Fal Kínában nem az egyetlen ember alkotta építmény, ami látható az “űrből”. És amikor azt mondják  “űr”, igazából azon a Holdat értik.

A cukor nem csinál szuper tanulót, viszont a diákok figyelmét jótékonyan befolyásolhatja.

betöltés...