A nők nem fizikálisan, hanem verbálisan agresszívek – A lelki terror áldozatai főleg férfiak

A családon belüli erőszak elszenvedői többnyire a nők. Míg a “gyengébbik” nem főleg a fizikai erőszak áldozata, addig a “meghitt erőszak” nagymesterei éppen a nők. A szakember tapasztalatai szerint a piszkálódások, epés megjegyzések áldozatai főleg férfiak, akik hallgatnak problémáikról, mert nem akarnak gyengének látszani. Pedig folyamatos lelki terror nemcsak hogy megmérgezi a párkapcsolatot, de komoly hatása lehet a szenvedő fél egészségére is.

A lelkileg terrorizált férfiak még a bántalmazott nőknél is láthatatlanabbak

Hiszen a férfiúi önbecsülés nem igazán segíti a rossz tapasztalatok megosztását bárkivel, így ezeknek a férfiaknak marad a tagadás, a válás, vagy a tűrés életfogytiglan. A nők a maguk eszközeivel rombolják le férjük önbecsülését:  a piszkálódások, epés megjegyzések, a folytonos  elégedetlenség, szurkálódás komoly stresszt jelent, és ez egészségügyi problémákat is okozhat a szenvedő félnek – mondta Szöőr Anna pszichológus-jogász a Híradó.hu-nak.

A nők nem fizikailag, hanem verbálisan agresszívek

A lelki terror egy hatalmi játszma. Ezzel a játszmával a nők ugyanúgy élhetnek, mint a férfiak de míg utóbbiak főként fizikálisan, addig a nők inkább verbálisan agresszívek. A tét a hatalom birtoklása: az egyik fél mindenáron meg akarja szerezni a főnök szerepét, ennek érdekében pedig gúnyolódással, lenézéssel, mérgező szavakkal, nyilvános hisztikkel, a barátok, kollégák elmarásával az évek alatt teljesen kiszolgáltatottá és önbizalomhiányossá – legyőzötté – teheti a másikat az adott kapcsolatban. Mint minden hatalom iránti olthatatlan vágy esetében, itt is önbizalomhiány állhat a bántalmazó viselkedésének hátterében – bár ez mit sem segít az épp aktuális áldozaton.

Nők, akik elszigetelik másoktól a férjüket

A nőkre jellemző, hogy megpróbálják leépíteni a párjuk baráti, családi, kollegiális kapcsolatait, hogy jobban uralkodhassanak a férfin. Egészen egyszerűen elszigetelik másoktól a férjüket. “Drágám, ma maradj itthon, legyünk együtt, úgyis olyan ritkán tesszük” – többnyire így kezdődik.  A férfi egy idő után papuccsá válhat, alárendelődhet párja akaratának. De egy nap rádöbben, hogy áldozatául esett asszonyának, ezért fellázad a helyzete ellen. A lázadást pedig agresszió, ütések, pofonok követhetik.

A lelki terrornak vannak fokozatai

Ha a nő kiporciózza az ebédet férjének, az is a lelki terror egyik formája, hiszen ezzel azt sugallhatja, hogy “csak ennyit ehetsz, mert kövér vagy”. A “sovány vagy, zörögnek a csontjaid” is éppúgy lelki terror, mint az egymás között vagy más előtt kimondott becsmérlő mondatok. Súlyosabb esetben minősített lelki terrorról vagy látványos megaláztatásról beszélhetünk. Például, amikor a pár környezetében mindenki tudja, hogy a nő vagy a férfi megcsalja a másikat. Amikor az ismerősök összesúgnak a megcsalt fél háta mögött vagy kinevetik amiatt, hogy mekkora balfék, az a minősített megaláztatás esete.

Rák, depresszió, alkoholizmus – Tipikus betegségei az elnyomottaknak

A lelki terror testileg is megbetegíthet – állítja pszichológus szakértő. Kialakulhat láncdohányzás, alkoholfüggőség, rákbetegség, autoimmun betegség és depresszió is. A pszichológus elmondta, hogy az egyik ügyfele komoly párkapcsolati problémával küzdött, és ez összefüggésbe hozható rákbetegsége kialakulásával. A hölgynek mellrákja és méhrákja alakult ki, mert, mint ahogy a pszichológus elmondta, mindent lenyelt a kapcsolatában.

Forrás: Híradó.hu

betöltés...