Körmeid jelzik bizonyos betegségek jelenlétét. 5 tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A megváltozott szín, a megvastagodás vagy sokáig tartó töredezettség, mind-mind olyan jelek, melyekre érdemes odafigyelni, ha hosszabb időn keresztül fennállnak. A köröm állapotának változásáról számos betegség kialakulására következtethetünk.

Nézzük, milyen előjelei lehetnek egy-egy betegségnek, melyet a körömből is kiolvashatunk.

1. Sárgás színeződés

Az egészséges köröm rózsaszínes, a körömágynál pedig fehérebb. A zöldes színű körmök valamilyen bakteriális fertőzésre utalnak. De ha vöröses vonalak bukkannak fel, akkor szívproblémára gyanakodhatunk. Ha kékes színűre váltanak, akkor azt jelenti, hogy a vérben az oxigénszint túl alacsony. Az élettelen színű körmök azt jelzik, hogy a szervezetnek nagyon alacsony a vitaminszintje. A túl fehér szín májproblémára utalhat. A köröm tövénél levő foltok pedig az öregedés jelei lehetnek.

2. Megvastagodott körmök

A megvastagodott körmök egyszerre több problémára utalhatnak. Jelezhetik azt, hogy valamilyen probléma van a tüdővel, de ha barázdált és vastag is, akkor gombás fertőzés jele lehet. A repedt és vastag körmök pajzsmirigy problémára utalnak. A szokatlanul megvastagodott körmök komoly keringési problémára utalnak.

3. Repedezett köröm

A rendszeresen berepedezett körmök azt jelzik, hogy a szervezetben valamilyen vitamin, folsav, vagy fehérje hiány van. A pikkelysömör az esetek legalább tíz százalékában azzal kezdődik, hogy a körömágynál fehér pontok jelennek meg.

4. Kanál formájú

Ha a körmök erősen felpúposodnak, vagyis kezdenek kanál formájúak lenni, azt jelzi, hogy problémák vannak a szívvel, vagy vashiánnyal küzd a szervezet.

5. Barázdált köröm

A barázdált körmök pikkelysömört, bélgyengeséget vagy hajhullást jeleznek.

betöltés...