Szeretted eddig a gumicukrot? Mostantól nem fogod!

Megdöbbentő kutatás.

Itt az ideje, hogy picit tisztábban lássunk, ami a gumimacikat illeti.

Nem mindennapi kutatást végeztek Németországban: az ARD televízió egyik műsora dokumentumfilmet forgatott a világ egyik legjelentősebb édességgyárában, Bonnban. Naponta százmillió gumimaci készül a Haribo gyárában, a színes, szagos macik eredetéről azonban szinte senki nem beszél.

A Haribo boldoggá teszi a gyerekeket – és a felnőtteket is.

– így hangzik a márka szlogenje, ha szó szerint lefordítjuk.

De vajon tudják a szülők, mennyire egészségesek a gumimacik?Az ARD a teszt során szülőket is megkérdezett, melyik termék az, amelyből a leginkább adnának a gyermekeiknek 100 grammot: tejszelet, Rittesport-csokoládé, Leibnitz-keksz, Hanuta (csokis keksz) és gumimacik.

A szülők jelentős többsége megengedné a gyermekének, hogy gumimacit egyen. De nem jó ötlet! A legmagasabb cukortartalma ugyanis a gumicukornak van, 46 gramm/100 gramm. A legalacsonyabb a tejszeletben, 29 gramm/100 gramm. A szakértő szerint ezért is ijesztő: van egy termék, amelyet már nem hoznak összefüggésbe a cukorral. És veszik.

Tényleg egyedülálló az aranymaci?

A válasz egyértelmű: nem. Az ARD kutatása ugyanis arra is kiterjedt, miből is áll a kedvencünk. Víz, zselatin, cukor és aromák, amiből kevesebb mint 1 \% a természetes aroma. Épp ugyanúgy, mint például a Lidl gumimacijaiban. Sőt, korábban már volt olyan ízteszt, amelyen az emberek szerint a Lidl macik nyertek a Haribo előtt.

És mi újság a disznóaprólékkal?

A Haribo folyamatos támadásoknak van kitéve, mert tartalmaz zselatint, állítólag állati származékokból, sertéscsontból, vágóhídi hulladékból. A gyár ez ügyben titkolózott, az ARD azonban megtalálta az egyik beszállítót, a Gelati nevű céget. Ők pedig állítólag olyan tenyésztőktől is szerzik be az állataikat, ahol pokoli körülmények uralkodnak. Került már elő videó, amelyen sérült, a saját ürülékükben fetrengő, beteg állatok is láthatóak. A vállalat ugyanakkor folyton hangsúlyozza: elkötelezett az állatvédelem, és az ilyen esetek kiszűrésében.

A brazil esőerdők is képben!

A carnaubaviasz miatt is magyarázkodhat eleget a vállalat. Ez az az anyag, aminek köszönhetően a gumicukrok szép fényesek lesznek, ugyanakkor nem ragadnak egymáshoz. Ezt az anyagot olyan pálmafákból nyerik, amelyek kizárólag Brazília északkeleti területein nőnek. 

Az ARD munkatársai vették a fáradtságot és oda is elutaztak, megdöbbentő dolgokról számoltak be. A munkások körülbelül naponta háromezer forintnyi bérért a hőségben, védőruha nélkül dolgoznak.Sokszor forró konténerekben alszanak, mosdó és WC nélkül telnek napjaik. Sok kiskorú is van közöttük, legtöbbjük feketemunkás. A brazil törvények szerint is felmerül a rabszolgatartás gyanúja ezeken a területeken 

– olvasható a Bild című német lap cikkében.

betöltés...