8 jel, hogy depresszióban szenvedsz anélkül, hogy tudnál róla

A depressziót a 21. század pestisének is nevezik. A tudomány álláspontja szerint ez egy betegség, és éppen úgy kezelést igényel, mint bármely más egészségügyi probléma. Az első lépés ahhoz, hogy megszabadulhass tőle, hogy felismered, hogy depresszióban és nem valamilyen más betegségben szenvedsz. Vannak bizonyos figyelmeztető jelek, melyek segítenek ebben.
Most megismerheted a leggyakoribb tüneteket, melyek depresszióra utalhatnak.

Lehangolt/fáradt vagy

Ha egymás után több napon át úgy érzed, semmi energiád nincs, pedig a napjaid a szokásos módon telnek, az is lehet a depresszió jele. Ilyenkor már rögtön ébredéstől kezdve fáradtnak érzed magad.

Értéktelennek érzed magad, és úgy érzed, nem érdemled meg, hogy élj

Elkezded azt hinni, hogy értéktelen vagy. Öngyilkos gondolatok is támadhatnak, nem félsz a haláltól, mivel nem látod értelmét az életnek.

Koncentrációs és/vagy memória problémáid vannak

Elkezdesz elfelejteni fontos dolgokat, nem tudsz könnyen felidézni neveket, telefonszámokat. Hallgatni valakit vagy könyvet olvasni nehézséget okoz, mivel nem tudsz koncentrálni a történésekre.

Alvásproblémáid vannak

Ez megnyilvánulhat álmatlanságban, vagy abban, hogy túl sokat alszol. Még egy hosszú, ágyban töltött éjszaka után is alvásra vágysz. Nincs energiád, és úgy érzed, egész nap tudnál feküdni.

Változik a súlyod

Hirtelen hízol vagy fogysz. Az étvágyad hatalmasra nőhet, és folyamatosan éhesnek érezheted magad, függetlenül attól, hogy mennyit ettél. Az is előfordulhat, hogy soha nem vagy éhes.

Semmi nem okoz örömet

Még azok az emberek, dolgok és tevékenységek sem, amik korábban örömet hoztak az életedbe. Folyamatosan unott vagy és fáradt, nem érdekel már a hobbid sem, és a barátaiddal sem szeretnél találkozni.

Rossz a hangulatod

Állandóan szomorú, ideges, feszült vagy úgy, hogy fogalmad sincs az okáról.

Romlik az egészségi állapotod

Hirtelen fájdalmat kezdesz érezni, többnyire az ízületekben vagy a hátban. Előfordulhatnak emésztési problémák is. Ezen fájdalmak egyikének sincs megmagyarázható oka, és még gyógyszerrel sem tudod megszüntetni őket.

A fentebb említett tünetek folyamatosan fenn kell, hogy álljanak ahhoz, hogy depresszióról beszélhessünk. Ha magadon, a családodban vagy a barátaid körében valakinél felfedezed a depresszió tüneteit, kérj orvosi segítséget.

Hogyan kezelhető a depresszió, és hogyan lehet megelőzni?

A beteg helyzetének megfelelően az orvos beszélgetős terápiát vagy gyógyszereket javasolhat. A kezelések magukban foglalhatnak javaslatokat a több testmozgásra, fényterápiára, állatterápiára, elektromos vagy mágneses stimulációra és számos más típusú kezelésre.

Nagyon sok tanulmány foglalkozik a depresszió megelőzésével. Az egyikben azt állítják, hogy a depresszió némely formája, pl. a szezonális depresszió (ami a hideg és szürke évszakokban fokozódik), kezelhető D-vitaminnal. Azért ne kezdd el rögtön szedni a kapszulát, mielőtt nem beszéltél az orvosoddal.

Szakemberek javasolják, hogy azok, akiknél a depresszió veszélye fokozottan fennáll, rendszeresen keressenek fel szakembert. Minden betegséggel könnyebb küzdeni, ha már korai stádiumban felismerjük.

betöltés...