Egy elhagyatott ciprusi szellemváros és repülőtere. Megdöbbentő képsorok.

Az észak-ciprusi Famagusta a 70 es évek elei retró korszakban Európa egyik legnépszerűbb üdülőhelye volt. Mi történt ezzel a várossal?

Famagusta Elizabeth Taylor, Richard Burton, Brigitte Bardot és Raquel Welch kedvenc helye volt. Varosha modern városrészéből gomba módon nőttek ki a lakóépületek és szállodák, amelyeknek egyre magasabb színvonalú szolgáltatásai voltak.

Mi történt a csodás várossal?

Az álom 1974. július 15-én egyszer csak szertefoszlott. Cipruson a görög katonatisztek államcsínyt kíséreltek meg, hogy a sziget Görögországgal egyesüljön. Természetesen ezt a török hadsereg nem hagyta annyiban. Negyvenezer fős hadsereggel szállt partra, az északi részen, hogy a szigeten a török etnikumot megvédelmezze. Terve az volt, hogy az egész szigetet megszállja.

A török csapatok a sziget 37\%-át már két nap alatt birtokba vették. A délen lakó 60.000 törököt az északi részre telepítettek az ENSZ és a ciprusi kormány engedélyével. 1975-ben a törökök az északi részen saját közigazgatást hoztak létre, ami a mai napig fennáll. Ezennel Ciprus kettészakadt.

A városban már 40 éve megállt az idő. A katonai jelenlét miatt nem volt az épületekben fosztogatás, így minden úgy maradt, ahogy abban az időben ott maradt.

A szállodák szobáiban ott lógnak a ruhák a fogasokon, mint ahogy az autókereskedésekben a 40 éves 0 kilométeres Toyoták, várván arra, hogy talán megvásárolja őket valaki? Az építkezéseknél a 40 éves daru is tornyosul az ég felé, várva, hogy a következő elemet feltegye az „újonnan épülő” épületre. Ha a várost nézzük, olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt, mint, amikor az ember már kihalt a Földről.

forrás

betöltés...