6 árul­kodó jel, hogy baj van a szí­ved­del

A kar­dio­ló­gu­sok fi­gyel­mez­tet­nek: soha ne ba­ga­tel­li­záld el eze­ket a je­le­ket, mert akár szív- és ér­rend­szeri be­teg­sé­gek tü­ne­tei is le­het­nek.

1. Hirtelen szemproblémák

Ha váratlanul duplán vagy homályosan kezdesz látni, esetleg nem látsz az egyik, vagy mindkét szemedre, azonnal fordulj orvoshoz, mert ezek az ijesztő tünetek a stroke jelei is lehetnek.

2. Gondok a gyomorban

Ha úgy fordul fel a gyomrod, hogy semmi gyanúsat nem ettél, különösen pedig ha hirtelen fáradtság és légzési nehézségek is társulnak a hányingerhez, szintén azonnal fordulj orvoshoz. Ez ugyanis a szívroham egyik nem túlságosan ismert jele.

3. Duzzadt lábak

Ha megduzzad a lábad, és főleg, ha ehhez nehézlégzés és mellkasi fájdalom társul, lehet, hogy mélyvénás trombózisod van.A vérrög életveszélyesen elzárhatja az artériáidat, a lehető leggyorsabban fordulj orvoshoz.

4. Elszíneződött szemhéjak

Ha a szemhéjad sárgára színeződik, vagy sárga foltok jelennek meg rajta, lehet, hogy magas a koleszterinszinted, amely növeli a szívbetegségek kockázatát. Érdemes ellenőriztetned, és ha tényleg magas, akkor beszéld meg az orvossal, hogyan lehetne csökkenteni. Az étrended megváltoztatása, a sport és a gyógyszerek mind segíthetnek.

5. Rossz szájhigiénia

Ha a szájban élő káros baktériumok bejutnak a véráramba, akár szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak. Épp ezért érdemes odafigyelni a fogínyed egészségére: rendszeresen használj fogselymet, és távolíttasd el a fogkövet a fogorvossal.

6. Elszíneződések a végtagokon, arcon

Beszélj az orvossal, ha kékes elszíneződést veszel észre az ujjaidon (akár az egész ujjon, akár csak a végén), a lábujjaidon, a kezeden, a fülcimpáidon, az ajkadon vagy az orcán. Lehet, hogy ezekhez a szövetekhez nem jut elég oxigén, ami szív- és érrendszeri zavarokra utalhat.

betöltés...