9 dolog, amit nem szabadna éhgyomorral csinálni

Az vagy, amit megeszel – mindenki jól ismeri ezt a mondást. De az is nagy hatással van egészségünkre, amit evés előtt teszünk. Most olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, melyeket nem szabad éhgyomorra, azaz az utolsó evés után több mint 2 órával tenni. A cikk végén pedig azt is megtudhatod, mit tehetsz, ha éhes vagy.

9. Gyulladáscsökkentőt bevenni

Az aszpirin, paracetamol és más nem szteroid gyulladáscsökkentőket nem szabad éhgyomorra bevenni. Nem csak azért, mert így kevésbé hatékonyak, de komoly problémákat is okozhatnak, például gyomorvérzést.

  • Tanács: A tejjel azonban csökkentheted a káros mellékhatásokat. Ha ez éppen nincs kéznél, mosd le vízzel a gyógyszert.

8. Kávét inni

Még a koffeinmentes kávé is fokozza a savtermelődést, ami túl sok gyomorsavat és más emésztőrendszeri problémákat okozhat az üres gyomorban. Ha kávé után sem reggelizünk, csökken a szerotonin hormon szintje, így a nap további részében nem lesz túl jó kedvünk.

  • Tanács: Ha képtelen vagy lemondani arról a szokásodról, hogy a napot kávéval indítsd, adj hozzá tejet vagy tejszínt. A zsíros tej csökkenti a kávé üres gyomorra kifejtett káros hatásait. A fagyasztva szárított helyett válassz természetes kávét.

7. Alkoholt inni

Ha üres gyomorra iszol alkoholt, annak hatása megkétszereződik. Azaz pontosan olyan hatást vált ki, mintha intravénásan kapnád. Az alkohol lebontása azonban lelassul, aminek következtében súlyos másnaposságra számíthatsz. Az alkohol gyors hatása a testre nem jár negatív következmények nélkül a májra, a szívre és a vesékre nézve sem.

  • Tanács: Ha a helyzet nem teszi lehetővé, hogy visszautasítsd az italt, válassz hűtött és nem szénsavas italt, ami lassabban szívódik fel. Még jobb, ha eszel legalább egy keveset, pl. egy kis szendvicset, vajjal.

6. Rágózni

A sav, ami termelődik rágózás közben, károsítja az üres gyomor nyálkahártyáját, a túl sok éhgyomorra történő rágózás gyomorhuruthoz vezethet. Tudományosan bizonyított tény, hogy azok, akik rendszeresen rágóznak, előnyben részesítik a gyorsételeket is a zöldségekkel és gyümölcsökkel szemben.

  • Tanács: Olyan rágót válassz, ami természetes édesítőt (xilitol, szorbitol) tartalmaz, mert ezek kevésbé ártalmasak a gyomor számára, mint a cukor, ciklamát vagy aszpartám tartalmú rágók. Ne rágd 10 percnél tovább, még teli gyomorral sem.

5. Lefeküdni

Az éhség és az alacsony vércukorszint megakadályozza, hogy elaludjunk. Ha éhgyomorral fekszünk le, felszínesen fogunk aludni, és hamar felébredünk. Érdekes, hogy az alváshiány növeli az éhséghormon szintjét. Éppen ezért eszünk többet, ha előző nap kihagytuk a vacsorát.

  • Tanács: Teleenni magunkat lefekvés előtt szintén nem jó ötlet. A legjobb, ha tejterméket eszünk, mert ebben van kalcium és magnézium is, melyek elősegítik a jó alvást.

4. Intenzíven edzeni

Egyes vélemények szerint az éhgyomorra történő edzéssel több kalóriát tudunk elégetni. Valójában ez egyáltalán nem befolyásolja a zsírégetést. Izomtömeget azonban annál inkább tudunk veszteni vele. Az intenzív edzés pedig nehézkes lesz, hiszen éhgyomorral a testnek nem jut elég energia.

  • Tanács: Az intenzív edzés helyett válassz aerob edzést. Ha emésztési problémáid vannak, rágcsálj valamit edzés előtt, mert a fizikai aktivitás növeli a gyomorsav termelődését, ami káros az üres gyomorra.

3. Vásárolni

Mindannyian tudjuk, hogy éhesen jóval több élelmiszert veszünk, mint amennyire szükségünk van. Üres gyomorral még a nem élelmiszert áruló üzletekben is hajlamosak vagyunk többet vásárolni. Kutatások szerint a test “ételt akarok” üzenetéből egyszerűen csak az “akarom” jön át, az éhes ember pedig engedelmeskedik ennek az üzenetnek, mikor vásárol.

  • Tanács: A bevásárlólista elkészítésén kívül a készpénzzel történő fizetés is sokat segíthet, hogy ne vásárold túl magad. Kutatások szerint akik készpénzt használnak, általában kevesebbet költenek.

2. Citrusos italt inni

A citrusfélékben található sav és rostok irritálják az üres gyomrot, ami különösen veszélyes azok számára, akik gyomorhurutban szenvednek vagy erre hajlamuk van.

  • Tanács: A frissen facsart citromlé azonban nagyon jót tesz, ha vízzel 1:1 arányban kevered el. Ha nem sok a gyomorsavad, akkor 2:1 arányban is elkészítheted.

1. Vitatkozni

Kutatók állítják, az éhségtől kevésbé leszünk higgadtak. Ennek magyarázata, hogy az önuralom energiát igényel, amiből nem sok van, ha a gyomrunk éppen üres.

  • Tanács: Ha egy megbeszélés előtt nincs időd enni, igyál valami meleget, és kínáld meg vele a partneredet is. Ettől sokkal barátibb lesz a párbeszéd.

BÓNUSZ: Mit tehetsz, ha éhes vagy?

A leginkább magától értetődő, hogy ha éhes vagy, egyél. De vannak más, kevésbé nyilvánvaló dolgok is, melyeket a legjobb éhgyomorra megtenni:

  • Problémákat megoldani: A koncentráció és az éberség jóval nagyobb, ha éhesek vagyunk. Egy kutatás szerint ezt még az ősembertől örököltük, akinek minden figyelmét összepontosítania kellett éhesen, hogy megszerezze a táplálékot. A grelin nevű éhséghormon szintén segít, hogy megoldjunk különböző feladatokat, fokozza az agyi aktivitást.
  • Döntést hozni: Ha nem tudsz választani – a piros szoknyát vagy a farmerodat vedd-e fel -, próbálj meg üres gyomorral dönteni. Kutatások kimutatták, hogy az éhség hatására az emberek sokkal impulzívabbá válnak, és sikeresebben hoznak döntéseket. Természetesen, jobb, ha pénzügyeket, magánéletet, egészséget érintő témákban ezt nem alkalmazod.
betöltés...