10 természetes gyógymód, hogy megszabadulj a csúnya visszerektől

A visszér akkor alakul ki, mikor az erek belsejében lévő kis billentyűk nem működnek megfelelően. Az egészséges erekben rengeteg apró kis billentyű található, melyek kinyílnak és bezáródnak, hogy biztosítsák a megfelelő véráramlást a szív irányába. Ha ezek a billentyűk károsodnak vagy meggyengülnek, a vér visszafelé áramlik, ettől pedig az erek megdagadnak és megnagyobbodnak.

Nagyon sok tényező vezethet visszér kialakulásához: az életkor, a testsúly, az ülő- vagy állómunka, a terhesség, genetika, ha nő vagy és így tovább. Most megtudhatod, hogyan előzheted meg és hogyan kezelheted otthoni módszerekkel a visszeret.

1. Paradicsommag

A paradicsom magjai szalicilsavat tartalmaznak, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az aszpirin, és hasonlóan működik, mint az antikoagulánsok, melyek megelőzik a vérrögképződést és javítják a vérkeringést. A paradicsomban sok likopin is található, ami a sejtmembránokban koncentrálódik és megelőzi a sejtekben lévő lipidek károsodását.

Ha felviszed a bőrre, halványítja a visszereket, csökkenti a méretüket, a vastagságukat, erősíti a membránokat, ezzel lehetővé teszi, hogy több tápanyag szívódjon fel, ugyanakkor a toxinokat kizárja.

Előkészítése és használata:

  • Vágj apró darabokra 2 paradicsomot. Ügyelj, hogy minél több mag maradjon benne.
  • Tedd bele a turmixgépbe néhány másodpercre, míg pürés állagot nem kapsz.
  • Naponta 3-4-szer vidd fel a visszeres területre. A kezelést legalább 2 hónapig folytasd.

2. Olívaolaj

Visszerek kezelésénél elengedhetetlen a vérkeringés fokozása. Az olívaolaj rendelkezik gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással is, a bőrbe beszívódva csökkenti a kitágult és megnagyobbodott erek méretét, javítja a vérkeringést. Magas esszenciális zsírsav tartalma van, található benne E-vitamin és ásványi anyagok. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően javítja a vér áthaladását a vénákon, és helyreállítja az egyirányú billentyűk működését.

Előkészítése és használata:

  • Tégy olívaolajat egy kis tálba, melegítsd fel, hogy aktiválódni tudjanak a hatóanyagai.
  • Egy vattakorong segítségével masszírozd a bőrödbe néhány percen keresztül.
  • Naponta 2-szer, legalább 2 hónapon át alkalmazd ezt a kezelést.

3. Fokhagyma, citrom, olívaolaj

A fokhagymát számos olyan problémára alkalmazzák, ami a szívvel és a keringéssel függ össze. A fokhagymában allicin és ajoén található, olyan kénes összetevők, melyek képesek javítani a vérkeringést. Hozzájárulnak az erek gyulladásainak és a vérrögképződésnek a megelőzéséhez. A fokhagyma nagyon erős gyulladáscsökkentő, ezért ideális a különböző típusú vénás duzzanatok csökkentéséhez és a kellemetlen érzés enyhítéséhez. A fokhagymában keményítő is van, egy olyan flavonoid, amely segít erősíteni a vénákat és az ereket, megelőzve ezzel a károsodásukat.

A citromnak magas az A-, B6-, C- és E-vitamin tartalma, folsavat, niacint, tiamint, riboflavint, pantoténsavat, rezet, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket, foszfort és fehérjét tartalmaz. A benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin megóvja a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól. Segítségével megelőzhető a visszér kialakulása, a magas vérnyomás és a ráncosodás is.

Előkészítése és használata:

  • Szeletelj fel 10 gerezd fokhagymát, majd nyomd össze és addig préseld őket, míg pépet nem kapsz.
  • A pépet tedd bele egy befőttesüvegbe.
  • Facsard hozzá 3 citrom levét.
  • Adj hozzá 4 evőkanál olívaolajat.
  • Hagyd állni 10-12 órán át vagy egész éjszakán át.
  • Egy vattakorong segítségével vidd fel a bőrre naponta 2-szer, legalább 1 hónapon át.

4. Cayenne-i paprika

Valóságos csodaszernek tartják a visszerek kezelésében. Bőséges forrása a C-vitaminnak és a bioflavonoidoknak, azoknak az antioxidánsoknak, melyekkel kezelhető az allergia, a vírusok, az ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek. Csökkenti az érszűkület esélyét, csökkenti a fibrinolitikus aktivitást, és megelőzi azokat a tényezőket, melyek vérrögök kialakulásához vezetnek. Segítségével a visszér megelőzhető és mértéke csökkenthető.

Előkészítése és használata:

  • Adj 1 teáskanál őrölt cayenne borsot egy bögre forró vízhez, és alaposan keverd el.
  • Ezt a keveréket naponta 3-szor idd, 1-2 hónapon át.

5. Almaecet, aloe vera, sárgarépa

Az almaecetben sok enzim, fehérje és jótékony baktérium található, ugyanakkor a legfőbb összetevője az ecetsav, ami képes elpusztítani a káros baktériumokat, megelőzve ezzel szaporodásukat. Sok tanulmány kimutatta, hogy az almaecet csökkenti a vér triglicerid szintjét, a koleszterinszintet, a vérrögképződést és a vérnyomást is.

Az aloe vera szalicilsavat tartalmaz, ami szintén fertőtlenítő hatású összetevő, elpusztítja pl. az aknét okozó baktériumokat, ezért nagyszerű a pattanások kezelésére és a bőrtiszításhoz is. Tele van ásványi anyagokkal, enzimekkel, antioxidánsokkal, sok benne az A-, a C- és az E-vitamin, melyek együttműködve erősítik a bőr védekezőképességét.

A sárgarépa kitűnő forrása sokféle vitaminnak, ásványi anyagnak, különösen nagy mennyiségben található benne A-vitamin, biotin, K-vitamin, kálium, kén és B6-vitamin. Ezek segítik a sérült szövet helyreállítását. Beszívódnak a bőrbe, hozzájárulnak a bőr gyorsabb gyógyulásához külső sérülések után.

Előkészítése és használata:

  • Reszelj le egy közepes vagy nagy sárgarépát.
  • Egy szűrőn keresztül préseld ki belőle a levet.
  • Egy tálba tégy 1 evőkanál sárgarépalevet.
  • Adj hozzá 1 evőkanál aloe vera gélt.
  • Tégy hozzá 1 evőkanál almaecetet.
  • Jól keverd össze.
  • Egy vattakorong segítségével vidd fel a bőrödre naponta 3-szor, 1 hónapon át.

6. Csodamogyoró

A csodamogyoró a benne lévő tanninoknak, flavonoidoknak, esszenciális olajoknak, kolinnak és szaponinoknak köszönhetően gyógyhatásokkal rendelkezik. Nagyon hatékonyan kezelhetjük vele a bőrproblémákat, pl. az ekcémát és a pikkelysömört. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a csodamogyoró erősíti a vénákat és gyulladáscsökkentő hatása is van. A tanninok révén összehúzó hatást fejt ki, ami segíti az erek normális szerkezetének megtartását. A növény fő alkotóelemei segítik a szövetek összehúzódását, enyhe nyugtató hatásukkal csillapítják a fájdalmat és a visszér okozta diszkomfortérzetet.

Előkészítése és használata:

  • Csodamogyoró vízbe áztass bele egy kisebb törölközőt és tedd rá a visszeres területre.
  • Hagyd fenn néhány órán át. Naponta 3-szor végezd ezt a kezelést, 1-2 hónapon keresztül.
  • Langyos vízzel engedd tele a kádat, és tégy bele 15-20 csepp desztillált hamamelisz vizet. Áztasd benne a lábaidat legalább 15 percig, majd tiszta vízzel mosd le. Naponta ismételd.

7. Fejes káposzta

A fejes káposztában sok az oldhatatlan rost, a béta-karotin, a vitamin (B1-, B6-, C-, E- és K-vitamin), valamint sok kalcium, jód, magnézium, vas és kén található benne. Tele van antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal. Amikor ezek az antioxidánsok és fitokemikáliák eljutnak az érintett területre, és a pórusokon keresztül elérik a vénákat, segítenek feloldani a vérrögöket, ezáltal javítják a véráramlást.

Előkészítése és használata:

  • 3 káposztalevelet vágj nagyon apró darabokra.
  • Tedd őket egy turmixgépbe, és turmixold össze.
  • A pépet szűrd át, hogy kinyerd a levet.
  • Naponta 3-szor vidd fel a bőrödre.

8. Vadgesztenye

A vadgesztenye bővelkedik kvercetinben és kaempferol-glikozidban, két olyan antioxidánsban, melyeknek intenzív betegség elleni hatásaik vannak. A vadgesztenye kivonat az egyik leghatékonyabb a szabadgyökök ellen. Rendszeres használatával gyógyítható a krónikus vénás elégtelenség. Ez annak tulajdonítható, hogy a vadgesztenye megelőzi a fehérjék lebomlását a kapillárisok falában. Régóta használják a visszerek kezeléséhez duzzanatot csökkentő és gyulladáscsökkentő hatásai miatt, melyek javítják a vénák szerkezetét és csökkentik a visszeres tüneteket.

Előkészítése és használata:

  • Vásárolj vadgesztenye kivonatot gél formájában.
  • Naponta 3-szor masszírozd be vele a visszeres területet.
  • Ha rendszeresen használod, a duzzanat és a fájdalom is csökkenni fog.

9. Bársonyvirág

A bársonyvirág vagy büdöske gyulladáscsökkentő és fertőzésekkel szemben is hatékony gyógynövény. Flavonoidokat, triterpént, szaponinokat és karotinoidokat tartalmaz, melyek sokféle hatásukkal javítják a vénák szerkezetét, javítják a nyirokkeringést és csökkentik a kapillárisok áteresztőképességét.

Használhatjuk italként vagy külsőleg kenőcsként a duzzanat és a fájdalom csökkentéséhez, a gyulladás megszüntetéséhez. Nyugtató hatása is van, a bőrbe beszívódva csökkenti a vénák tágulását és méretét, valamint javítja a vérkeringést az érintett területen. Masszírozzuk be a kenőcsöt, hogy csökkentsük a fájdalmat és serkentsük a nyirokrendszer működését. Ezzel a méreganyagokat is eltávolíthatjuk a visszerekből.

Előkészítése és használata:

  • Tölts meg egy bögrét bársonyvirág levelekkel.
  • Tedd a leveleket egy serpenyőbe, adj hozzá 4 bögre vizet, és forrald 5 percig.
  • Márts bele egy vattakorongot és tedd rá a visszeres bőrre.
  • Hagyd a bőrödön addig, míg teljesen ki nem hűl.
  • Naponta többször ismételd 1-2 hónapon keresztül.

10. Petrezselyem és rózsaolaj

A petrezselyem sok A-, C-, K- és E-vitamint, riboflavint, tiamint, niacint, B6- és B12-vitamint, pantoténsavat, kolint, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket és rezet tartalmaz. Találhatók benne flavonoidok és antioxidánsok, melyek védik a sejteket a szabadgyököktől, melyek a vérkeringéssel kapcsolatban is problémákat okoznak.

A petrezselyem bőségesen tartalmaz C-vitamin és elősegíti a kollagén termelődését. Nagyon könnyen beszívódik a bőr pórusain keresztül, csökkenti a foltok és hegek megjelenését. Ideális otthoni gyógymód a visszér megelőzésére és kezelésére.

A rózsaolajat a damaszkuszi rózsából állítják elő. A kutatók rájöttek, hogy nagyon sok terápiás összetevő található benne, melyek segítik a test gyógyulását. Javítja a vérkeringést, megelőzi a vér pangását és erősíti az ereket. Az egyik legjobb olaj a visszér ellen. Hogy az erek egészségesek maradjanak és ne záródjanak el, megelőzhetjük vele a visszerek kialakulását.

Előkészítése és használata:

  • Egy maroknyi petrezselymet vágj apróra, és tedd egy serpenyőbe.
  • Adj hozzá 1 bögre vizet, és forrald 5 percig.
  • Vedd le a tűzről, fedd le, és hagyd langyosra hűlni.
  • Szűrd át.
  • Az átszűrt folyadékba tegyél 3 evőkanál rózsaolajat, majd alaposan keverd össze.
  • Márts bele egy vattakorongot, és kend be vele a visszeres területet.
  • Langyos vízzel mosd le.
  • Naponta 2-szer ismételd, 2 hónapon keresztül.

Így előzd meg a visszér kialakulását:

1. Kerüld a hosszan tartó ülést és állást

Ha egy helyzetben ülsz vagy állsz sokáig, a gravitáció hatására a lábakban lévő vénák nehezebben tudják a vért továbbítani a szív felé. Ennek következtében a vénákban megnő a nyomás, ez pedig károsítja a vénák billentyűit. Ha minden fél órában csak egy picit is mozogsz, már eredményesen csökkentheted ezt a nyomást és javíthatod a vérkeringést.

2. Mozgás

A rendszeres mozgással erősítheted a lábban az ereket, és javíthatod a vérkeringést. Részesítsd előnyben a lábat megdolgoztató gyakorlatokat, mint a futás vagy a séta. Ezzel csökkentheted a visszerek láthatóságát, és megelőzheted újak kialakulását.

Arra azonban figyelj, hogy a gyakorlat ne legyen túl megerőltető. Ha kellemetlenséget vagy fájdalmat érzel közben, azonnal hagyd abba.

3. Őrizd meg az egészséges testsúlyodat

A túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki visszér, főleg a túlsúlyos és idősebb nőknél. Ez azért van, mert az extra súly extra nyomást jelent a vénáknak. Emiatt a billentyűk az erekben károsodnak, és kialakul a visszér.

Próbáld megtartani az egészséges testsúlyodat, vedd rá magad, hogy egészségesebben táplálkozz, és rendszeresen mozogj. Így könnyebben észreveszed majd a testeden jelentkező rendellenességeket, és még időben tudsz tenni ellenük.

4. Hormonháztartás kiegyensúlyozása olajokkal

Sok illóolaj képes élénkíteni a vérkeringést, ami elengedhetetlen a visszerek ellen. Emellett a gyulladásokat és a hormonproblémákat is csökkenthetjük velük. Közülük a legjobbak a visszér megelőzésére és kezelésére a ciprus, a citrom, a rózsa, a német kamilla illóolaja, az olívaolaj, az E-vitamin olaj és a ligetszépeolaj.

Masszírozd be az olajat a lábadba naponta többször. Próbálj meg illóolajat használni a bőrödre olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz, zuhanyzás után alkalmazd.

5. Ne viselj magassarkút

A magassarkú cipő megváltoztatja a természetes járást, a testsúlyt a lábfej elejére és a lábujjakra helyezi át, a vádliizmokat pedig feszesen tartja. Ez a lábakban a vér pangását fogja eredményezni. Amikor a lábunkat felemeljük a földről, a benne lévő vénák megtelnek vérrel. Amikor a sarkak és a lábboltozat érintkeznek a talajjal, a vér az ellazult vádliizomba áramlik. A vádliizom ezután megfeszül, ami a vért a mélyvénákba nyomja és visszeret okoz.

Ha muszáj magassarkút viselned, néhány dologra figyelj, hogy csökkentsd a károsodást:

  • A sarok ne legyen túl magas.
  • Csak különleges alkalmakkor vegyél fel magassarkú cipőt.
  • Ha felveszed, viselj hozzá kompressziós harisnyát.

6. Folytass gyulladáscsökkentő étrendet

A gyulladáscsökkentő diéta segít visszafordítani a gyulladást, és javítja a vénákban a vérkeringést. Így a visszér hamarabb tud gyógyulni, és megelőzhető a kiújulása. A sok zsírt, cukrot, koffeint, feldolgozott ételt és alkoholt tartalmazó étrend károsítja az artériákat, magas vérnyomást és rossz vérkeringést okoz.

A sok rezet (a réz alapvető tápanyag, mely erősíti a csontokat, az immunrendszert és javítja a vérkeringést), bioflavonoidokat (csökkentik a visszerek duzzanatát), antioxidánsokban és tanninokban gazdag gyümölcsöket (megelőzik a vénák szivárgását) és vizet tartalmazó diéta hatékony segítség a visszér megelőzésében.

betöltés...