Lélegzetelállító: amikor két bálna dönti el, mi történjen egy apró emberrel

Elképesztő pillanatokat kapott el Jaimen Hudson drónkamerájával Nyugat-Ausztráliában, Esperance partjánál, amikor barátját filmezte, ahogy paddleboardozott.

Kezdjük az elején: a paddleboard egy újszerű sport, ami leegyszerűsítve álló kenuzásnak felel meg (na jó, nagyon leegyszerűsítve). Amint Jaimen barátja, Dave Price a nyílt vízen egymagában hódolt szenvedélyének, két lenyűgöző déli simabálna szegődött a társaságába.

Kíváncsian szemlélve azt az apró valamit, amit Dave és a deszkája alkotott a víz felszínén. Hogy innen mi történt, már beszéljenek a képkockák:

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1998-ban számolta össze utoljára a déli simabálna állományt. Ekkor egyedszámuk összesen 7500 példány volt a Földön, ami erős aggodalomra adott okot a faj jövőjét illetően. Állatvédők hosszas küzdelmének köszönhetően a 2000-es évek elejére betiltották a déli simabálna vadászatát, azóta e faj egyedszáma 7 százalékkal nő évente. Frissebb, 2007-es adatok szerint a déli simabálna megkétszerezte az állományát az előző évtizedhez képest. Ennek ellenére a faj egyes állományai már túl kicsik, hogy újra felépüljenek…

Mi lett volna, ha ez a két gyönyörű, jámbor óriás egy picit is hasonlóan reagálta volna le a találkozást, mint ahogy az ember teszi a vadonnal?! A kérdés persze költői, tanuljunk hát tőlük! 🙂

betöltés...